17.000 mødtes til debat og oplevelse på Mors

Pressemeddelelse d. 22. aug. 2015

Hent pressefotos via Flickr > 

Solen skinnede fra en skyfri himmel på de 17.000 deltagere, der fra torsdag til lørdag var på Mors for at sætte kunst og kultur på dagsordenen. De mere end 200 planlagte debatter, samtaler og ikke mindst kulturelle oplevelser sikrede rammerne for Kulturmødet 2015, der blev den succes, som arrangørerne havde håbet på – og lidt til.

Kulturmødet åbnede med en stor politikerunde

Som startskuddet på 48 timer med kunst og kultur i centrum, havde Kulturmødet inviteret landets nye kulturminister Bertel Haarder og Folketingets øvrige kulturordførere til en debat om, hvem der vil kæmpe for kulturen her efter valget – og ikke mindst hvordan, der skal kæmpes.

Kulturstøtte og fondsbevillinger var naturligvis varme samtaleemner blandt politikerne, men også kulturministerens fremtrædende fokus på talent og elite blev debatteret flittigt. Panelet fik ligeledes drøftet, hvordan det sikres, at alle danskere får lige adgang til kunst og kultur, og ikke overraskende fik kulturpolitikerne også rundet spørgsmålet om Danmarks Radio og public service.

Åbningsdebatten fik varmet politikerne godt op til de følgende dages debatter, hvor disse emner adskillige gange stod på dagsordenen.

Fremtidens kulturforbrugere

Børn, unge og talentudvikling var også på programmet på flere af Kulturmødets arrangerede debatter. Det var blandt andet tid til at gøre status på, hvordan den nye skolereform, efter det første leveår, har håndteret skoleelevernes møde med kunst og kultur. Et varmt diskussionsemne var, hvordan vi bedst sikrer en mangfoldig kulturel dannelse af de unge generationer.

Kulturminister Bertel Haarder brugte meget taletid på at understrege vigtigheden af at satse på talentudvikling, rollemodeller og elite inden for kulturlivet. Blandt andet derfor blev spørgsmålet om, hvordan institutionerne udfolder og anerkender et kulturelt talent et varmt samtaleemne på Kulturmødet 2015.

Kultur på både den nationale og globale scene

Med Mors som scene - langt fra hovedstaden - var det ikke til at undgå, at samtalen faldt på kontrasten mellem kant og udkant. Diskussionen om, hvorvidt de kulturelle støttekroner kommer godt nok ud til hele landet fyldte godt i flere af debatterne, og derfra fulgte en naturlig debat om, hvilken nytte, kunst og kultur har for de mindre lokalsamfund.

Også kunstens rolle i den samlede samfundsudvikling var et centralt emne, for hvordan udnyttes og udvikles kulturens mange potentialer bedst muligt til at styrke vores samfund?  

I forlængelse heraf talte diskussionerne på Kulturmødet 2015 også ud i verden. Publikum havde blandt andet mulighed for at opleve tre billedkunstnere fra Syrien, der alle bruger kunsten til at formidle tunge emner som krig, migration og tortur. En illustration af, hvordan vi kan bruge kunsten til at nuancere vores perspektiver på de globale og lokale samfundsudfordringer.

Der blev også præsenteret nye kulturelle projektforslag på tværs af landegrænser, der kan styrke eksporten af dansk kultur og ikke mindst forstærke talentudviklingen herhjemme.

Ytringsfrihedens nye vilkår var til debat

Der var også plads til de alvorlige emner på Kulturmødet 2015, og flere samtaler tog spørgsmålet omkring kunstnerisk ytringsfrihed op. Hvordan både styrker og begrænser ytringsfriheden de kunstneriske produkter og de kulturelle møder?

Forfatter og tegner Anders Morgenthaler, redaktør Flemming Rose og tidligere kulturminister Marianne Jelved var blandt de debattører, der kom med deres omfatning af, hvordan vi skal håndtere de nye vilkår for den kunstneriske ytringsfrihed i takt med en øget globalisering og digitalisering. En diskussion, der både rakte nationalt og internationalt.

Kulturen fyldte gaderne i Nykøbing Mors

Når man samler politikere, erhvervsfolk og kulturaktører til et kulturmøde, skal der også være plads til andet end debat og samtale. Derfor havde Kulturmødet 2015 også et bredt kunstnerisk program med koncerter, udstillinger, film, teater, dans, musik og meget mere.

En lille oase af træpaller var bygget op omkring området ved fjorden, hvor der var særligt fokus på ungdomskultur. I et samsurium af lysinstallationer, røg og træpaller var der skabt et rum, hvor de yngre deltagere på Kulturmødet samledes for at udfolde kulturen på deres præmisser. Det blev blandt andet til punkkoncerter, sambaoptog og teltlejr.

På festivalpladsen blev de mange debatter også jævnligt suppleret af koncerter med både lokale musikere og landskendte stjerner, og flere publikummer benyttede også lejligheden til at hvile debattungen til en filmvisning eller lyrikoplæsning.

Fremtiden for Kulturmødet på Mors

Borgmesteren i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V) og Regionsrådsformand for Region Nordjylland Ulla Astman er ikke i tvivl om, at man også i 2016 vil sætte kunsten og kulturen til debat på Mors.

Hans Ejner Bertelsen udtaler:
- ”Der er ingen tvivl om, at der på Mors er en bred politisk opbakning til, at Kulturmødet skal være en tilbagevendende begivenhed. Med Kulturmødet 2015 har vi taget et kvanteskridt i forhold til sidste år, og der bliver også et Kulturmødet 2016. Det eneste, jeg ikke tør love, er det samme gode vejr.”

Regionsrådsformand Ulla Astman er enig med borgmesteren i, at Mors også i fremtiden skal være stedet, hvor kulturen sættes på dagsordenen:
- ”Kulturmødets tredje år har været en kæmpe succes. Vi har oplevet et rekordstort fremmøde, og vi vil i regionen gøre alt, hvad vi kan, for at gentage succesen i 2016 – og vi håber på stor opbakning fra både støttegivere, medier og aktører, så Kulturmødet kan blive ved med at være en tilbagevendende begivenhed. Vi kan mærke, at kulturmødet har kæmpe værdi for alle, der er en del af det. I år har der til mange af arrangementerne været fulde huse, så det er helt klart noget, vi skal have med i planlægningen af næste års Kulturmøde, så arrangementet kan rumme den stigende interesse.”

17.000 publikummer besøgte Kulturmødet 2015, og det er en markant stigning i forhold til sidste års publikumstal på 10.000 deltagere.

Kulturmødet arrangeres af Morsø Kommune og Region Nordjylland. Kulturmødet er støttet af Kulturministeriet, Statens Kunstfond, Kulturaftale Nordjylland, Det Obelske Familiefond, Spar Nord Fonden, Færch Fonden og Tuborg Fondet.

Facebook: www.facebook.com/kulturmoedet 
Twitter www.twitter.com/Kulturmoedet
Instagram: www.instagram.com/kulturmoedet 
Youtube: www.youtube.com/kulturmoedet

PRESSEKONTAKT:

Have Kommunikation
Kristina Sindberg, Kristina@have.dk, tlf. 24860184.
Sarah Vadgaard, sarah@have.dk, tlf. 33252107
Viktoria Skovhus, viktoria@have.dk, tlf. 33252107

ØVRIGE OPLYSNINGER OM KULTURMØDET FÅS VED DE DAGLIGE LEDERE:

Niels Otto Degn, tlf. 40 44 02 44, Niels.O.Degn@morsoe.dk.
Claus Svenstrup, tlf. 40 84 54 73, c.svenstrup@rn.dk