Kulturmødet 2018 bygger bro

Her er en forsmag på årets program

Pressemeddelelse d. 5. juli 2018
Pressefotos kan hentes på Flickr >

Når Kulturmødet for sjette gang inviterer til 48 timer fyldt med kunst, kultur og samtale, er det ikke alene med Trine Bang som ny direktør i front. Publikum kan opleve unge kunstnere som Jada, Willem Boel og Basco, når Kulturmødet i år bygger bro – blandt andet mellem nye talenter og etablerede kunstnere.

Publikum kan også se frem til litterære møder med Hanne-Vibeke Holst, Carsten Jensen og Dy Plambeck, snigpremiere på Bille Augusts nye storfilm, sjove børneoplevelser samt en række fantastiske udsmykninger og udstillinger. 

Fra den 23. til den 25.august løber Kulturmødet på Mors af stablen for sjette gang. Et møde, der siden sin begyndelse er vokset markant fra 6000 deltagere i 2013 til cirka 23.000 deltagere sidste år. Et møde, der favner både landets politikere, museums – og teaterdirektører, mediefolk, kunstnere og borgere. På den måde formår Kulturmødet år efter år at skabe rum for både dem, der er etablerede og for talenterne. Dem, der skal føre kunsten og kulturens fremtid videre og udvikle den – hvad enten det er på en scene, i en bog, på et lærred, på Christiansborg eller et helt andet sted.  

Kulturmødet består af en nøje kurateret kombination af samtaler med forskellige kunstnere, kulturaktører, politikere, erhvervsfolk og andre meningsdannere og en stort anlagt gratis kulturfestival med hundredevis af oplevelser og aktiviteter. I år er det nyansatte direktør Trine Bang, der er hovedansvarlig for programmet. Hun fortæller: 

”I år vil vi bygge bro på Mors. Vi vil have, at unge som ældre – erfarne som uerfarne – for alvor skal mødes, tale sammen og opleve sammen. Kulturmødet er en ganske særlig ramme for den konstante udvikling, som kunsten og kulturen går igennem og bidrager med til vores samfund. Det er vigtigt, at vi bygger bro mellem mennesker på tværs af både erfaring og faglighed. Glemmer vi det, kan vi glemme alt om ny kunst og kultur – og gør vi det, så går vi i stå.”

Talenter indtager Kulturmødet 

KulturFjorden bliver igen i år center for ungdommen, når Frontløberne arrangerer samtaler og andre arrangementer. Naturligt er det, at den unge belgiske kunstner Willem Boel sætter sin installation `Sancho Don´t Care´ op netop her. Willem Boel vandt en pris for installationen, der er 11 x 8 meter og som bliver bevæget af vind og lys, til JCE Biennalen, der er en af de vigtigste for ung samtidskunst. 

Når Jada går på scenen fredag aften, er det også ved KulturFjorden. Med sine popballader, der senest er blevet rost til skyerne af de danske anmeldere efter hendes første optræden på Roskilde Festival 2018, skal den lysende stjerne nok imponere publikummet ved fjorden. Publikum bliver også slået bagover, når DR Big Band og det nordiske folk band Basco stimler sammen på én scene. Det er 19 prominente jazzmusikere, der møder fire moderne spillemænd. Det bliver en ganske særlig sammensmeltning af genre og publikummer.  

Fra Hanne-Vibeke Holst til Henrik Pontoppidan

Publikum kan også opleve en perlerække af aktuelle forfattere som Hanne-Vibeke Holst, Carsten Jensen, Dy Plambeck, Jens Smærup Sørensen, Knud Sørensen, Lone Aburas, Iben Mondrup, Kim Blæsbjerg, Morten Sabroe, Jens Blendstrup og Morten Ramsland. De er med i samtaler i private hjem, i kirken til litteraturprædikener og til bogfortællinger i biografen. 

En anden oplevelse publikum kan få i biografen er, når Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn inviterer til snigpremiere på Bille Augusts nye storfilm Lykke-Per. Et episk kærlighedsdrama, der er baseret på nobelprisvinder Henrik Pontoppidans litterære mesterværk af samme navn. Det er en fortælling om Peter Sidenius, et moderne og ambitiøst menneske, der stræber efter det lykkelige liv og frigørelsen fra barndomshjemmets snævre rammer.  

Kunst og kultur, inde og ude

Rækken af samtaler er igen i år spredt rundt omkring på Nykøbing Mors, og publikum kan blandt andre opleve kulturminister Mette Bock, forfatter Flemming Rose, musikerne Simon Kvamm, Kira Skov og Ihan Haydar, debattør Geeti Amiri, MF Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen, tv-vært Clement Kjersgaard, kulturdirektør DR Tine Smedegaard Andersen, komponist Bent Sørensen og en række museums - og teaterdirektører, partiledere, kulturordførere og ledende kulturpolitikere fra både kommuner og regioner. 

Igen i år indgår også en række internationale samtaler i programmet, hvor blandt andre Michael Magnier, der er direktør for Kultur og Kreativitet i EU Kommissionen, sætter fokus på kulturens rolle i Europa. Derudover bliver gaderne fyldt med teater, når det prisbelønnende spanske gadeteater OP Productions indtager både gågade, KulturPladsen og KulturFjorden. Museerne indtager KulturVejen med deres egen scene. Europæisk Kulturregion skaber et grønt og kreativt frirum på den nye skovscene. Danmarks Radio bidrager igen i år massivt til programmet, og Politiken Live fylder Æblehaven med både samtaler og musik.

Aalborg Symfoniorkester præsenterer en passioneret, lidenskabelig og intens koncert til lyden af komponist Astor Piazzollas toner blandet med argentinsk tango. Limfjordsteateret fylder Lille Torv med en pop-up performanceinstallation, der består af en tømmerflåde og 100 medvirkende. Lydkunstner Morten Poulsen og lyskunstner Christine Hvidt Grønborg fylder kirken med deres audiovisuelle oplevelse ATMOSPHAERA. Kort sagt; i 48 timer vil Nykøbing Mors boome af liv, kunst og kultur. 

Det komplette program offentliggøres den 1.august.
Følg med på Kulturmødets facebook-side www.facebook.com/kulturmoedet  og her på hjemmesiden.  

Fakta om Kulturmødet 

  • Kulturmødet Mors arrangeres af den selvejende institution Kulturmødet og realiseres i samarbejde med Morsø Kommune og Region Nordjylland.

  • Kulturmødet støttes af Kulturministeriet samt en række fonde og sponsorer

  • Kulturmødet afholdes i 2018 for sjette gang 

  • I 2017 deltog ca. 23.000 i Kulturmødet

Med venlig hilsen
Kulturmødet

For yderligere information, kontakt venligst:

Natasha Holst Bülow / natasha@have.dk / 27 63 69 88 
Trine Bang / trinebang@kulturmodet.dk / 21 38 17 37.