Kvinder, grænser og film der gør en forskel

Pressemeddelelse, 11. aug. 2016

Kulturmødets filmprogram i BioMors på KulturTorvet præsenterer  i år 12 film, der på én og samme tid er meget forskellige og alligevel behandler tre overordnede temaer; Kvinder i film, Film uden grænser og Film, der vil gøre en forskel, impact stories, som det hedder i filmsprog. Ud over at se filmene kan publikum deltage i samtaler med skuespillere og instruktører.

Programmet for Kulturmødet 2016 byder på omkring 400 aktiviteter, der alle er gratis. Se det fulde program her

Film med kvinder

CPH:PIX inviterer til snigpremiere på De Vildfarne – En film af Dariusz Steiness,
De Vildfarne er en usentimental, finurlig og hjertevarm historie om vigtigheden af selverkendelse. Den handler om en excentrisk og mystisk mand der bor i en park. En sen aften møder han Helle, en kvinde der lever et ensomt og stagneret liv. Hun har gjort en irrationel og dum handling, i et desperat forsøg på at starte på en frisk. Som en fremmed kan, bringer han alt hvad hun har undertrykt op til overfladen og skubber hende videre i livet med fornyet håb og handlekraft. Efter forevisningen fortæller instruktøren og hans producer Katrine Hartmann om arbejdet med film generelt og tilblivelsen af De Vildfarne.

Publikum kan også opleve den danske spillefilm Wolf and Sheep, der fik én af de fine priser i Cannes tidligere i år. Den er instrueret af iranske Shahrbanoo Sadat og foregår i en landsby i Afghanistan. Også filmen Degradé, et drama af instruktør-duoen Mohammed og Ahmed Abunasser aka Arab and Tarzan, der foregår i en skønhedssalon i Gaza, vises også på årets Kulturmøde. Instruktørparret vil være til stede for at fortælle om deres film efter fremvisningen.

Film om grænser

Yusif, der er halv dansk/halv arabisk, drager til Medina i Saudi-Arabien med sin danske, gravide kone Sarah. De vil begynde et nyt liv dér. Men Yusifs forventninger og håb nedbrydes hurtigt, da Yusif beskyldes for en lille drengs død. Al Medina er en stærk film om håb, der omdannes til vrede. Den er instrueret af dansk/palæstinensiske Omar Shargawi.

Filmen Et Hjem i Verden skildrer fem asylbørns dagligdag på en asylskole og deres liv efter ankomsten til Danmark. Filmen er instrueret af Andreas Kofoed, der har modtaget flere priser for sine dokumentarfilm. Asyl er også et emne i instruktør Michael Graversen dokumentar Drømmen om Danmark, der handler om Wasiullah fra Afghanistan, der får afslag og går under jorden.

Film der vil gøre en forskel

Under dette tema kan man opleve filmen Intet bliver som før, der er instrueret af Avi Lewis. Den bygger på den kendte canadiske forfatter Naomi Kleins nye bestseller om klimakrisen. Bugs. Filmen stiller spørgsmålet: hvad nu, hvis man giver sig til at fremstille insekter industrielt? Kan de gøres ”spiselige” for flere i verden, og hvad vil det betyde for de ødelagte fødevaresystemer? Og vil det være økologisk bæredygtigt?

Skilt som 10-årig om Ana Nojooms skæbne. Hun blev tvangsgift ind i et voldeligt ægteskab for at dække over og undgå en familieskandale, efter at hendes søster var blevet voldtaget, og nu søger hun skilsmisse. Filmen er instrueret af Khadija Al-Salami fra Yemen, og den er delvis selvbiografisk. Hun blev tvangsgift som 11-årig og havde et hårdt liv, inden hun slog sig fri og flygtede til Frankrig. Khadija Al-Salami medvirker i en Skype-samtale om filmen efter forevisningen.

Og til noget helt andet…

Fra den store verden til den lille Livø i Limfjorden, et uberørt fortidslandskab. Her bor de to brødre Axel på seks og Benjamin på ti. De bruger dagene på at fange frøer, klatre i træer og jage fjordens sæler. Om natten holder de omkring hinanden til lyden af forældre, der skændes voldsomt nede i stuen. Den 20-minutter lange Livø er produceret af Rikke Tambo Andersen med Niels Holstein Kaa som instruktør. En lille perle om barndommens glæde og frygt.

Titlen Bilen dækker over et arrangement, hvor jurastuderende og instruktør Albert Sverrisson fra Aalborg fortæller om sin kortfilm af samme navn, viser uddrag af den, fortæller om processen med at lave den.

Under overskriften “Fra Lokalteater til Verdens Ende” fortæller film-fænomenet Peter Aalbæk Jensen, generaldirektør og producer hos Zentropa (og medlem af Kulturmødets advisory board) om dansk film gennem de sidste 20 år. Og i tilknytning hertil vises Lars von Triers film Breaking the Waves i restaureret udgave.


Som en sen udendørs aftenforestilling viser Dokumania Live filmen ‘Amy’. Filmen beskriver Amy Winehouse, der døde som 27 årig. Kunstneren var et yndlingsoffer for paparazzi-fotografer. Oscar-vinder i dokumentargenren.

Læs mere om filmprogrammet på Kulturmoedet.dk

Filmprogrammet er tilrettelagt af Salaam Film & Dialog, CPH PIX og Bio Mors med assistance fra Det danske Filminstitut.


Pressekoordinering: Have Kommunikation, Kristina Sindberg, kristina@have.dk, 24860184

Uddybning af indhold og øvrige oplysninger om Kulturmødet fås ved de daglige ledere:

Claus Svenstrup // c.svenstrup@rn.dk // 40 84 54 73

Niels Otto Degn // nod@morsoe.dk //40 44 02 44