Kulturmødet 2014: Internationale optaktsmøder

Pressemeddelelse 14. maj 2014

Pressefotos kan hentes på Flickr

Sidste års store succes – Kulturmødet på Mors – gentages i år. Der er skruet endnu højere op for ambitionerne, og hen over foråret turnerer i år et stort optaktsinitiativ for at få endnu flere til at deltage i kulturdebatten. Hele Danmark har indtil nu haft glæden af en lang række mini-kulturmøder, og nu er turen kommet til udlandet. Kulturmødet går sammen med internationale kulturinstitutioner i Berlin, Rom, Paris og Bruxelles for at skabe fire unikke optaktsmøder.

Kulturmødet er ikke blot en begivenhed, der finder sted én gang om året. Tiden mellem kulturmøderne er nemlig mindst ligeså vigtig som de tre dage i august. Tiden frem til Kulturmødet på Mors den 21.-23. august bruges derfor på at styrke og fremme kulturdebatten og den generelle interesse for kulturområdet, og derfor har man søsat 20 mini-kulturmøder, som fungerer som optakt til Kulturmødet på Mors.

Optaktsinitiativet har hen over foråret turneret rundt i det ganske land, men nu bliver optakten også international. Kulturmødet har ikke kun ambitioner om at rejse rundt i Danmark for at få input til Kulturmødet 2014, så nu er der indgået samarbejder med internationale kulturinstitutioner for at skabe en række optaktsmøder i Berlin, Rom, Paris og Bruxelles.

Hvilken rolle skal Danmark spille på den internationale kulturscene?

Allerede på mandag den 19. maj er der mulighed for at opleve det første internationale optaktsmøde i Det Nordiske Fælleshus i Berlin. Her er Kulturmødet i samarbejde med presse- og kulturafdelingen på den danske ambassade vært for en debat om det danske kulturliv og kulturpolitik set med tyske øjne. Hvilken rolle skal Danmark spille internationalt på kulturens felt? Og hvilken rolle kan danske kunstnere og kulturaktører, der lever i udlandet, have for dansk kultur og kulturpolitik?

Christian Have, som også vil være moderator på Kulturmødet på Mors, er moderator for debatten i Berlin, som er åben og gratis for alle. Dog er tilmelding nødvendig på kultur@daenemark.org. Efter debatten bydes på lidt at spise og drikke.

Dernæst går turen til Rom, Paris og Bruxelles. Her vil det blandt andet være den franske kulturmodel og kulturmødets kulturbegreb, der vil være i fokus.

Formålet med optaktsmøderne – både de danske og de internationale – er dels at høste bidrag til debatten på Kulturmødet 2014, dels at udbrede det generelle kendskab til Kulturmødet. Arrangementerne bliver afholdt i samarbejde med lokale aktører og kulturinstitutioner. Professionelle moderatorer og debattører vil være tilknyttet og styre debatterne ved de enkelte møder, som, med fokus på kulturdebatten, vil have samme karaktér som Kulturmødet.

BERLIN, Det Nordiske Fælleshus, 19. maj, kl. 17.00

Emne: Hvordan ser dansk kulturliv og kulturpolitik ud – set fra Tyskland? Har vi brug for internationalisering, og skal der prioriteres anderledes?
Debattører: Per Erik Veng, Christian Have, Peter Tudvad m.fl.

ROM, Det Danske Kulturinstitut, 30. maj 2014

Emne: Kulturmødets kulturbegreb
Debattører: Janne Giese, Oliver Quast,Ensemble MidtVest m.fl.

PARIS, Danmarkshuset, 12. juni, kl. 19.00

Emne: Den franske kulturmodel
Debattører: Marius Handsteen, Anne Dorthe Riggelsen m.fl.

BRUXELLES, Det Danske Kulturinstitut, dato annonceres snarest

Emne: TBA
Debattører: Else Christensen Redzepovic m.fl.

For yderligere information, kontakt venligst:

Presseansvarlig: Kristina Sindberg, Have Kommunikation // kristina@have.dk // 24 86 01 84
Hans Ejner Bertelsen, borgmester, Morsø Kommune // hans.ejner.bertelsen@morsoe.dk // 99 70 71 61
Ulla Astman, regionsrådsformand, Region Nordjylland // ullaa@rn.dk // 30 23 64 54
Niels Otto Degn, chefkonsulent, Morsø Kommune // niels.o.degn@morsoe.dk //  40 42 79 41
Claus Svenstrup, specialkonsulent, Region Nordjylland // C.Svenstrup@rn.dk // 40 84 54 73

FAKTA OM KULTURMØDET

Kulturmødet blev afholdt for første gang i 2013 på Mors og finder sted igen d. 21.-23. august 2014. Et bredt udsnit af kulturaktører, kunstnere, politikere og erhvervsfolk deltager aktivt i debatten om kulturens potentialer og udfordringer, og hvordan disse påvirkes og påvirker erhvervsliv, politik og samfund.

Kulturmødet arrangeres af Morsø Kommune og Region Nordjylland og er støttet af samtlige nordjyske kommuner gennem Kulturaftale Nordjylland, Spar Nord Fonden, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Bikubenfonden og LAG Thy-Mors.