Kulturmødet på Mors en kæmpe succes

Pressemeddelelse 26. august 2013

Danmarks nye nationale kulturbegivenhed, Kulturmødet, har netop fundet sted på Mors, og mødet var intet mindre end en succes. Mere end 5.000 deltog i festlighederne i løbet af Kulturmødets 48 timer, hvor førende kulturaktører, politikere, kunstnere og erhvervsledere satte kunsten og kulturen på dagsordenen i syv intense debatter. Derudover bød Kulturmødet også på en mangfoldig kulturfestival med kunst og kultur fra hele verden.

Den 22. august åbnede Kulturminister Marianne Jelved Kulturmødet foran en fyldt sal, hvor en så massiv skare var mødt op, at flere måtte stå uden for indgangene. Den store interesse for Kulturmødet fortsatte i de offentlige debatter, som stort set alle meldte udsolgt. Ved en af debatterne var der så mange fremmødte, at debatten også blev vist på en skærm i et andet lokale. Alle debatter blev samtidig streamet live på Kulturmødets hjemmeside for at give alle mulighed for at følge med, uanset geografi. Gennemgående for alle debatterne var, at publikum var engagerede og aktivt deltog i form af kommentarer og spørgsmål.

Under hele Kulturmødet summede byen af mennesker og liv med kunst og kultur fra hele verden. Den spraglede kulturfestival bød på alt fra opera og mongolsk strubesang til filmpremierer, litteratur, teater og kulinariske madoplevelser.

Et nyt nationalt samlingspunkt for kulturdebatten

Kulturens og kunstens rolle diskuteres i mange henseender, men med Kulturmødet er der blevet skabt et nytænkende og nødvendigt møde, hvor en række prominente kulturaktører indgår i direkte dialog med deltagerne. Mors har lagt ramme til, men Kulturmødet er for hele nationen, og debatterne har derfor haft kunsten og kulturen i hele Danmark som omdrejningspunkt.

”Grundholdningen på Kulturmødet er positiv over for kulturlivets behov – en forståelse for, at det ikke kun er kulturlivets behov, men også samfundets behov”, fortæller Michael Metz Mørch, der besidder en række bestyrelsesposter i dansk kulturliv, bl.a. Wonderful Copenhagen, Utzon Center og de kulturhistoriske museer i Holstebro

Over hele linjen er der opbakning omkring Kulturmødets nødvendighed. Søren Kaare-Andersen, direktør for Bikuben Fonden, siger: ”Kulturmødet er et godt initiativ, og jeg håber, at det vil få medvind. Vi vil i hvert fald gerne bakke op”.

Også Jørgen Leth, journalist og forfatter, er begejstret for Kulturmødet: ”Det er vigtigt, at Kulturmødet foregår i provinsen. Det er godt, når en by eller region bliver ambitiøse og engagerer sig i kulturelle og kunstneriske initiativer. Og sådan et møde her, hvor mange forskellige aktører fra kulturlivet er til stede, kan kun være til gavn for kulturen i almindelighed”.

Kulturmødet 2014?

Kulturmødet bliver forhåbentlig en årligt tilbagevendende begivenhed, og spørger man Knud Romer, forfatter og radiovært, er han ikke i tvivl: ”Kulturmødet er en fantastisk og nødvendig begivenhed, så det er krystalklart, at det skal gentages næste år”.

Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman, og borgmester i Morsø kommune, Lauge Larsen, er glade for det vellykkede kulturmøde.

”Vi har vist, at det kan lykkes at sætte dagsordenen, når region og kommune samler kræfterne og inviterer alle niveauer – lige fra Folketingets Kulturudvalg til små græsrodsorganisationer”, siger Ulla Astman.

Lauge Larsen håber på at kunne afholde Kulturmødet igen næste år: ”Nu vil vi mødes og samle op på alle de input, vi har fået de sidste 48 timer. Men debatten her fra Kulturmødet fortsætter frem til næste år, hvor vi satser på at gentage succesen.”

Kontakt:

  • Lauge Larsen, borgmester i Morsø Kommune, lauge.larsen@morsoe.dk, mobil: 21 70 82 32
  • Ulla Astman, Regionsrådsformand i Region Nordjylland, ullaa@rn.dk

FAKTA OM KULTURMØDET

Kulturmødet er udviklet i et samarbejde mellem Morsø Kommune, Region Nordjylland og samtlige nordjyske kommuner gennem Kulturaftale Nordjylland. Herudover er Kulturmødet støttet af LAG Thy-Mors, Spar Nord Fonden samt en lang række personer inden for dansk erhverv, kultur, kunst og politik.