Ny dansk musik i Berlin

International talentudvikling for små midler

Pressemeddelelse den 20. aug. 2015

Pressefotos kan hentes på Flickr

Ny model for styrkelse af nye danske artisters mulighed for at etablere sig internationalt. Initiativtagerne Esben Valløe, musiker, og Jesper Lemke, musikbooker, fremlagde på Kulturmødets første dag et ny omkostningseffektiv model, der kan være med til at give et internationalt boost til danske talenter.

Der er behov for at revitalisere dansk musikeksport i Europa. Musikeren Esben Valløe og musikbooker Jesper Lemke, begge bosiddende i Berlin, fremlagde i dag på Kulturmødet på Mors deres idé om en kulturudvekslingspulje for vækstlaget – et pilotprojekt der skal starte i Berlin. Projektets kerne udgøres af en fleksibel og dynamisk støtteordning med vægt på uddeling af mindre og meget målrettede bidrag, der kan afstedkomme længerevarende effekter udover projektperioden.

- Talentudvikling handler ikke bare om at skubbe folk, men også om at gøre det muligt at lære af de bedste. Berlin virker magnetisk på nogle af verdens allerbedste musikere, og vi vil gøre det muligt for danske musiktalenter at blive booket i Berlin. Intentionen er at hæve barren og få ny inspiration med hjem til Danmark, udtaler Esben Valløe.

Konkret drejer det sig om afvikling af en række live-optrædener med danske artister i udlandet, muliggjort gennem mindre rejselegater samt kontaktskabelse mellem udenlandske spillesteder og danske artister. 

Hver kunstner kan kun støttes én gang og bedømmes på deres kunstneriske niveau samt ambitionsniveau og entreprenørskab. Et panel af anerkendte danske kulturpersonligheder skal stå for udvælgelse af de deltagende kunstnere og bidrage til etablering af kontakter i udlandet gennem eksisterende professionelle netværk.
 
- Vækstlaget i rytmisk musik kendetegnes ikke bare ved en stor grad af frivillighed men også af spontanitet. Ofte er der ikke mulighed for at sende en ansøgning flere måneder i forvejen og det er ofte en kæp i hjulet. Vores projekt er en pulje som arbejder på kulturproducenternes præmisser. Derved gør vi det umulige muligt ikke bare for kunstnerne, men også deres vært i den anden ende. “Ny dansk musik i Berlin” består af en pulje, som giver små dynamiske beløb med kort svartid. Det er ikke raketvidenskab men helt almindelig sund fornuft, udtaler Jesper Lemke.

Projektet er stadig et pilotprojekt, der er sat til at starte i Berlin på grund af byens betydning for de europæiske rytmiske og elektroniske scener, men kan nemt skaleres op til andre europæiske storbyer.
Økonomisk er der tale om en investering på mellem 200.000-600.000 kr.

 

Stort fokus på talentudvikling i fremtiden

Kulturmødet på Mors byder i disse dage på flere debatter om netop talentudviklingen i Danmark. Et emne som også politisk får stor opmærksomhed blandt andet af fra landets nye Kulturminister Bertel Haarder, der i denne uge i Berlingske Tidende slår fast, at der skal investeres i ’talent-danmark’.


Følg med i debatterne live via www.kulturmoedet.dk eller via de sociale medier

Facebook: www.facebook.com/kulturmoedet 
Twitter www.twitter.com/Kulturmoedet
Instagram: www.instagram.com/kulturmoedet 
Youtube: www.youtube.com/kulturmoedet

PRESSEKONTAKT:

Have Kommunikation
Kristina Sindberg, Kristina@have.dk, tlf. 24860184.
Sarah Vadgaard, sarah@have.dk, tlf. 33252107
Viktoria Skovhus, viktoria@have.dk, tlf. 33252107

ØVRIGE OPLYSNINGER OM KULTURMØDET FÅS VED DE DAGLIGE LEDERE:

Niels Otto Degn, tlf. 40 44 02 44, Niels.O.Degn@morsoe.dk.
Claus Svenstrup, tlf. 40 84 54 73, c.svenstrup@rn.dk

Om initiativtagerne til ny model for international talentudvikling:

Esben Valløe er musiker og har spillet over 200 koncerter i 25 lande med Reptile Youth, som i 2015 var nomineret til MAGNET-prisen for deres samarbejde med Mercedes Benz. Esben bor i Berlin, hvor han arbejder på sit elektroniske soloprojekt Antonio Gram.

Jesper Lemke arbejder som booker i Berlin for musikfestivalen Distortion, tidligere fuldtids fundraising- og sponsoransvarlig i festivalens sekretariatet i København. Jesper har netop færdiggjort sine studier i antropologi og international konflikthåndtering.