Optakt til Kulturmødet 2018

Kulturmødet er ikke blot en begivenhed, der finder sted én gang om året. Tiden mellem kulturmøderne er mindst ligeså vigtig som Kulturmødets 48 timer i august. Tiden frem til næste Kulturmøde den 23.-25. august 2018 skal bruges på at styrke og fremme kulturdebatten over hele landet.

Himmelbjerggårdens kulturmødeoptakt

Med udgangspunkt i kulturmødets tema - At bygge bro – præsenteres de to arrangementer Himmelske morgensamlinger og Årstidernes fodspor under initiativet VERDENSHØJSKOLEN.
VERDENSHØJSKOLEN giver stemme og skaber rammer til visionen om at benytte kunst, kultur, historie og fællesskab som katalysator for bæredygtig udvikling og social sammenhængskraft. 

 • Himmelske morgensamlinger styrker fællesskabet i et møde med fællessang, overraskende fortællinger, kunst og kultur, når der inviteres ind til et musikalsk møde mellem kulturer, der på den ene side rummer ligheder og på den anden side repræsenterer store modsætninger. Den danske højskoletradition og den sydspanske flamencokultur i et sprudlende møde, hvor  de to traditioner for alvor beriger hinanden. Oplev bl.a. sanger Rasmus Dissing i et møde med Eugenio Iglesias - en af Spaniens største guitarister. 
  Se video med Rasmus Dissing og flere af flamencokunstnerne.

  15. og 16. august kl. 9.30 - 11.00

  Himmelbjerggården 
  Himmelbjergvej 11, 8680 Ry 
  Billetter: Kr. 50.- køb billet her
   
 • Årstidernes fodspor er et musikalsk og kunstnerisk møde mellem flere af Spaniens bedste flamencokunstnere bl.a. guitarist Eugenio Iglesias og den danske sanger Rasmus Dissing. Kristian Rehder iscenesætter Himmelbjerggårdens store træer med en imponerende lyssætning. Årstidernes fodspor tager udgangspunkt i koncerten Lyden af kulturarv der er Himmelbjerggårdens og Flamenco Teatrets bidrag til Kulturmødet Mors officielle program. 

  Medvirkende: Sanger Rasmus Dissing, flamencodanser Kirstine Hastrup, flamencoguitarist Eugenio Iglesias (Spanien), flamencodanser Manuela Vargas (Spanien), guitarist Nikolaj Rosengreen, flamencosanger Thierry Boisdon.

  15. og 16. aug. kl. 20.30.

  Himmelbjerggården
  Himmelbjergvej 11, 8680 Ry
  Billetter: Kr. 175.- køb billet her

Optakt på den danske ambassade i London 

The Embassy of Denmark & British Council warmly invite you to a panel discussion on the topix "Do We Make Art & Culture or does Art & Culture Make Us?" The panel discussion is chaired by Claire Fox Director, Academy of Ideas. 

12. juni 2018 kl. 18.00-20.30,

Embassy of Denmark, 
55 Sloane Street, London SW1X 9SR
Lyt til podcast fra arrangementet >
Download invitation >

Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Kom til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde. Kulturminister Mette Bock deltager og du kan høre danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalgs bud på hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. Mød bl.a. Knud Romer, Hanne Vibeke Holst, Jens Galschiøt og Kristina StoltzClement Kjersgaard styrer samfundsdebatten - krydret med kunstnerisk indslag. 

Det Kunst- og Kulturpolitiske Topmøde er optaktsmøde til Kulturmødet Mors og er arrangeret i et samarbejde mellem Dansk Kunstnerråd, Have Kommunikation og Kulturmødet Mors.

15. maj 2018 kl. 14.30-17.30

Fællessalen på Christiansborg, København

Når kultur bygger bro 

Romaerne udgør Europas største etniske minoritet og kæmper i mange lande mod stor fattigdom og diskrimination. I Danmark har historier om kriminalitet og tiggeri fyldt mediernes dækning af romakulturen. Historier der forstærker fordomme mod en gruppe, som de fleste i virkeligheden ved meget lidt om. Vi har inviteret tre personer til at gøre os klogere på romaernes historie og aktuelle situation i dagens Danmark og spørger, hvordan kunsten og kulturen kan være med til at skabe nye fællesskaber i kampen mod fordomme og uvidenhed.  

Hans Calderas: Forfatter, sanger, musiker og en af Skandinaviens store formidlere af romakultur.
Camilla Ida Ravnbøl: Antropolog og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, hvor hun forsker i rumænske romaer, som bor på gaden i København, og i deres møde med det danske retssystem.
Henrik Goldschmidt: Musiker og stifter af det verdenskendte fredsorkester Middle East Peace Orchestra med professionelle arabiske, kristne og jødiske musikere. 

Moderator: Hassan Preisler 

8. april 2018 kl. 13.00-14.00 i DR Koncerthuset, København

Arrangementet indgår i DR Musikariets Roma Musik festival
Hent pressemeddelelse >
Køb billet >
 

Censur og selvcensur

Kan vi stadig sige hvad som helst fra en scene og skrive hvad som helst i en forskningsrapport? Hvem bestemmer over hvem, og over hvad vi må sige? Hvor går grænserne? Og er vi bevidste om at der måske findes grænser?

Censur og selvcensur er en væsentlig del af vores hverdagsliv, ikke blot på den politiske arena. Men også inden for kunst, kultur og forskning bliver censur og selvcensur en større og større magtfaktor. Kunst, kultur og forskning har mange lighedspunkter og fælles vilkår – begge påberåber sig integritet og uafhængighed - samtidig med at de til stadighed bliver mere og mere afhængige af finansiering og støtte fra både det offentlige og det private.

Ca 250 deltog i arrangementet. Nogle af aftenens mange gode pointer var …

 • At kunst og videnskab vil det samme: at undersøge verden. Dog med den forskel, at videnskaben laver tydninger og konklusioner, mens kunsten skaber be-tydninger. 
 • At der er risiko for ensretning inden for både kunstens og videnskabens verden. Der skal også være plads til ildsjæle og anarki. 
 • At der er grund til at tale om ytringsfrihed, censur og ikke mindst selvcensur i disse år – ikke mindst blandt offentligt ansatte. 
 • At den stigende grad af selvcensur er et kollektivt problem, vi skal adressere og løse i fællesskab

Panelet bestod af billed- og rumkunstner Jens Galschiøt, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, politiker (og formand for Børne- og Kulturudvalget på Mors) Tore Müller, lektor v. Aalborg Universitet, Ph.d., Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Anders Petersen, professor v. Aalborg Universitet, Institut for Statskundskab, Henning Jørgensen.
Samfundsforsker ved Aalborg Universitet Johannes Andersen var moderator.

Optakten var arrangeret af Aalborg Universitet, Kulturmødet og Aalborg Teater. 

7. feb. 2018 kl. 19.30 på Aalborg Teater

Se debatten i sin fulde længde >
Se billeder på Kulturmødets Facebook-side >

Dialogmøde om unges møde med kunsten

Vi vil gerne på en nysgerrig jagt efter, hvordan der skabes rammer for gode, kvalificerede, bevægende og forandrende kunst og kulturprojekter med unge? Hvordan vi tager udgangspunkt i unges egne præmisser? Og hvordan vi når de mange i stedet for kun de få? Mødet arrangeres af KulturKANten som en opfølgning på debatten på Kulturmødet Mors 2017.

Moderator er Lotte Wagner. Der serveres et kunstnerisk indslag samt en hotdog og en øl/vand midtvejs. 

23. november 2017 kl. 17.00-19.00 på Studenterhuset i Aalborg

Læs opsamling på mødet her ->

Lav jeres eget optaktsmøde

Som tidligere år vil Kulturmødet gerne høre, hvad der rører sig i kulturlivet. Derfor opfordres såvel institutioner, organisationer som enkeltpersoner til at arrangere deres eget kulturmøde i løbet af foråret og sommeren 2018.

I kan invitere til at mødes om kulturdebat på den lokale højskole, arbejdsplads, kulturskole, biblioteket - eller hvor I ønsker.

Læs mere om at holde dit eget Optakt-møde (pdf) >

Fortæl os om jeres debat

Efter jeres optaktsmøde vil vi bede jer skrive de vigtigste pointer ned og sende dem til Kulturmødet. Alle tilbagemeldinger læses og indgår som inspiration til dagsordenen på Mors. 

Hent skabelon til tilbagemelding om Optakt-møde (word) >