Programmet er klar: Kulturmødet 2016 sætter fokus på kulturens samfundsrolle og potentiale

Pressemeddelelse 1. aug. 2016

Hent pressefotos via Flickr > 

Kulturmødets program er klar. I løbet af tre tætpakkede augustdage mødes tusindvis af kulturpersonligheder, kunstnere og borgere for at debattere, iscenesætte og fejre kulturen i Danmark. Blandt andet kulturen som værktøj mod radikalisering, kulturens situation lige nu, kunstnerens ansvar og kulturarvens rolle i dagens samfund er til debat og udforskning på Kulturmødet 2016, der finder sted fra den 25. – 27. august 2016 på Mors. Programmet byder på omkring 400 gratis kulturarrangementer. Variation i indhold er øget og antal af aktiviteter er nærmest fordoblet.  Se programmet her >

Massemigration, terror, ulighed og en klimamæssigt udfordret klode kalder på eftertanke, nytænkning og måske endda svar. Disse og mange andre udfordringer tager Kulturmødet 2016 op. Gennem omkring 400 gratis arrangementer, herunder 85 debatter og samtaler, vil 300 debattører og et hav af skuespillere, musikere, forfattere, billedkunstnere og mange andre sætte kulturens og kunstens potentialer i spil. Kulturmødet byder gennem debatter og oplevelser på kommentarer til, undersøgelser af og indspark til presserende problemstillinger nationalt såvel som internationalt i naturskønne omgivelser på Mors.

Debatter og kunst spørger Hvor er Danmark?

Under hovedtemaet Hvor er Danmark? vil markante kulturpersonligheder, debattører og kulturproducenter med flere undersøge og diskutere kulturens og kunstens rolle i samfundet. Debatterne vil overordnet centrere sig om temaerne ”grænseløs kunst og kultur”, ”kunst og sundhed”, ”kunst, kultur og integration”, ”talentudvikling”, ”kulturarv og danskhed”, ”musikkens værdi” samt ”kunstnerens ansvar”.

Med debatoverskrifter som ”Kunst i kampen mod terror”, ”Kunst til helbredelse”, ” Hvad er folkelighed?” og ”Hvor brænder Danmark?” er der lagt op til et Kulturmøde, der går helt tæt på danskernes hverdag og samtidig giver plads til store refleksioner omkring kulturens samfundsrolle.

Desuden er temaer som arkitektur, folkeskolen og nye grønne samfund på programmet på Mors. Kulturmødets deltagere kan forvente præsentationer af best practice-erfaringer med kulturen i samfundet, rum til refleksion og plads til nytænkning. De mange debatter og samtaler modereres af erfarne debattører, heriblandt Clement Kjersgaard, Emilia van Hauen, Helle Solvang og Christian Have.

Stærke debattører

Blandt de deltagende i de 80 forskellige debatter og samtaler finder man kulturminister Bertel Haarder, udenrigsredaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose, sanger og komiker Simon Kvamm, billedkunstner Jens Galschiøt, skuespillerne Hella Joof og Thure Lindhardt, debattørerne Geeti Amiri, Anders Morgenthaler og Sørine Godtfredsen, forfatterne Hassan Preisler, Kim Leine, Bent Q. Holm, Josefine Klougart, Anne Lise Marstrand-Jørgensen og ledere fra kulturlivet såsom Johannes Riis, direktør for Gyldendal, Peter Aalbæk Jensen, medstifter af Zentropa, Elsebeth Gerner Nielsen, rektor for Designskolen Kolding, og Morten Hesseldahl, direktør for det Kongelige Teater, foruden den yemenitiske filminstruktør Khadija Al-Salami, grundlægger af Borgerlyst Nadja Pass, journalist på DR Thomas Skov samt mange, mange flere.

Blandt de 180 deltagende kulturelle aktører på Kulturmødet 2016 er Det Danske Kulturinstitut, DR og Aarhus 2017.

Kulturpolitik for åbent tæppe

Foruden deltagelse af kulturminister Bertel Haarder, der blandt andet vil forestå åbningen af Kulturmødet 2016, deltager en lang række fremtrædende politikere; herunder kulturordførere og andre folketingsmedlemmer i debatterne på Kulturmødet 2016. Heriblandt kan nævnes kulturordfører for Venstre, Britt Bager, Marianne Jelved (MF Radikale Venstre), kulturordfører for Socialdemokraterne, Mogens Jensen, Morten Messerschmidt (MEP Dansk Folkeparti), Kulturordfører for Alternativet, Rasmus Nordqvist og kulturordfører for Enhedslisten, Søren Søndergaard.

Folketingets Kulturudvalg under ledelse af formand Orla Hav (MF Socialdemokraterne) rykker desuden til Mors for at holde åbent udvalgsmøde på Kulturmødet 2016. Her kan borgere og institutioner med frem og få svar på forespørgsler til Folketingets Kulturudvalg, hvis emnerne er indsendt til Kulturmødet senest 18.august.

Kulturarven og danskheden

Også kulturarven og måden, vi forvalter den på, er til debat på årets Kulturmøde. Her er afsættet kulturminister Bertel Haarders nye kulturkanon, men der er også plads til debat om de kommende generationers kulturarvsopfattelse, kulturarven i medierne og en undersøgelse af opslagsværket Trap Danmark, der frem til 2020 vil kortlægge det danske rige i verdens mest omfattende opslagsværk, foruden underholdende Kulturarvsquiz med DR K’s Adrian Lloyd Hughes som vært.

Fra samtaler til oplevelser

Debatterne bakkes op af et stærkt oplevelsesprogram, der også er gratis for alle at deltage i.

På oplevelsesprogrammet er blandt andet virtual reality, kunstinstallationer, performances, koncerter, litteratur og slam, teaterforestillinger og filmvisninger, der på forskellig vis og på kunstens egne præmisser giver indspark til kulturens og samfundenes udfordringer anno 2016.

Der er øget fokus på scenekunsten, når Kulturmødet i 2016 for første gang præsenterer KulturScenen, der er placeret centralt i Nykøbing ved Limfjordsteatret. Her er der både samtale og oplevelse på programmet. Oplevelserne står blandt andre det legendariske Odin Teater, Black Box Dance Company og Limfjordsteatret for. Læs mere om KulturScenen >

Rundt omkring på hele Mors kan man undervejs i kulturmødedagene opleve tankevækkende og spektakulær installations- og billedkunst. Her kan publikum gå i dialog med kunsten i mødet med installationer, fotokunst, graffiti, foruden artist talks.

Der er fantastiske film på programmet på Kulturmødet. I BioMors på Kulturtorvet i Nykøbing inviterer CPH PIX til snigpremiere på De Vildfarne af den i Danmark bosiddende polske instruktør Dariusz Steiness. Desuden er der filmtema om grænser og kvinders vilkår.

Litteratur, slam og fortællinger er der også masser af på Kulturmødet 2016: Mød flere forfattere i folks private hjem i samtalekøkkenet hjemme ved nogle beboere på KulturVejen, få smukke ord med ved kassen i Løvbjerg Supermarked, der under Kulturmødet 2016 nogle timer vil være bemandet med forfattere, eller hør fantastiske fortællinger fra hele Danmark.

Både klassisk og rytmisk musik er stærkt repræsenteret i på Kulturmødets oplevelsesprogram. Børn, unge og voksne optræder i det klassiske program, der lokker med opera på cykel, fællessang og musikere fra den internationale og danske klassiske musikelite. På Kulturpladsens scene for rytmisk musik, Rytmen, kan man opleve toner fra hele verden; fra klezmer til cubansk folkemusik, karrierekanonens vinder (der udpeges på Smukfest i starten af august), jazz og nordisk folk. Der kan også høres musik på KulturTorvet og ved KulturFjorden. Læs mere om vores musikprogram >

Desuden er den store underskov af kultur der er på vej frem eller ikke passer ind i faste rammer repræsenteret med mange forskellige aktiviteter under en samlet paraply kaldet KulturDanmark.

Se det fulde program på www.kulturmoedet.dk.

Fra event til institution

Kulturmødet 2016 afvikles i år for fjerde år i træk. De foregående tre år er Kulturmødet på Mors blevet en betragtelig succes, der i 2015 trak flere end 17.000 deltagere fra hele Danmark til Nordjylland for at debattere og opleve kulturen. Dermed er deltagerantallet tredoblet siden det første Kulturmøde blev afholdt i 2013.

På baggrund af denne succes blev det besluttet, at Kulturmødet i løbet af 2016 ændres fra at være event til at blive en selvejende institution, der er virksom året rundt med hjemsted i Nykøbing Mors. Bag institutionen står Morsø Kommune og Region Nordjylland.

Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen, udtaler:
”På Mors er der både plads og tid til at fordybe sig i nye tanker om kunsten og kulturens rolle i samfundet. I Morsø Kommune er vi både glade og stolte over Kulturmødet, der i år er større og mere vidtfavnende end nogensinde.”

Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman, udtaler:
”Kulturens potentiale er uendeligt meget større end hvad vi ser udfoldet nu og her. På Kulturmødet kan alle interesserede deltage i debatten og bidrage til, at kulturens mange muligheder udfordres og sættes i spil.”

Læs mere om Kulturmødet som institution >


Pressekontakt:

Kristina Sindberg, Have Kommunikation // kristina@have.dk // 24 86 01 84

Viktoria Skovhus,  Have Kommunikation // viktoria@have.dk // 40 76 84 92

Uddybning af indhold og øvrige oplysninger om Kulturmødet fås ved de daglige ledere:

Claus Svenstrup // c.svenstrup@rn.dk // 40 84 54 73

Niels Otto Degn // nod@morsoe.dk //40 44 02 44