Kulturmødets moderatorer: Vi har nogle seriøse udfordringer!

Pressemeddelelse, 12. august 2013

Er kulturpolitikken ved at dræbe kunsten, hvordan bør fondene agere, og hvem skal betale for kulturen? Det skal vi finde ud af på Kulturmødet, siger mødets tre fremtrædende debatstyrere.

De tre moderatorer for Kulturmødet på Mors den 22. til 24. august, Clement Kjersgaard, Adrian Hughes og Christian Have, rejser en række spørgsmål til kulturen og kunsten, og vores måde at tænke den på.

De mener, at vi får store problemer i dansk kunst- og kulturliv, hvis ikke vi tør tage en struktureret debat om nogle af de store udfordringer, vi står overfor som samfund.

Det er en stor udfordring at få et bæredygtigt kunst- og kulturliv

I en tid, hvor internettet i stigende grad undergraver de i forvejen skrøbelige måder at tjene penge på kunst på, får det offentlige en større rolle. Og det kan blive problematisk, mener Clement Kjersgaard:

“Risikoen er, at kunsten og kulturen hverken trives inden for det statsligt støttede system eller ude på det åbne marked. At statsstøtten er præcis stor nok til at forvride markedet, så de private aktører holder sig væk, men ikke stor nok til at understøtte et virkelig bredt felt af idéer og projekter”, forklarer han.

Christian Have mener, at vi også vil se en ændring i det ansvar, som de private fonde har overfor kunst- og kulturlivet:

“Der er nogle store udfordringer i at få et mere bæredygtigt kunst- og kulturliv, hvilket vil sige, at man bliver nødt til at interessere sig mere for, hvordan brancherne har det. Det betyder, at man må ind og ændre sin uddelingspolitik, for at sikre sig, at en branches udviklingsmuligheder er til stede, og at man støtter branchen som helhed, ikke blot enkeltstående projekter”, siger Christian Have.

Kunstnere tjener mindre end en pakistansk tekstilarbejder

En anden udfordring er kunstnernes arbejdsvilkår. Tiden og tendenserne gør, ifølge Have, at kunstnerne er nødt til at bruge op mod halvdelen af deres arbejdstid på at agere PR-mænd og bogholdere, for at få det hele til at løbe rundt. Det er en tendens, som Adrian Hughes bekræfter, og fremhæver, at der er en skævvridning i modellerne.

“Det er et kolossalt problem, at langt flere her i landet lever af at administrere og formidle kunst og kultur, end af at lave det. De færreste kunstnere kommer i nærheden af en timeløn, der kan hamle op med en pakistansk tekstilarbejders. Damen i museumsbutikken får langt mere for at være til stede, end kunstnerne inde i udstillingslokalerne. Man betaler meget dyrt for at vælge en kunstneridentitet”, forklarer Adrian Hughes.

Om Clement Kjersgaard, Adrian Hughes og Christian Have formår at finde nogle løsninger på disse og mange flere udfordringer, vil vise sig, når Kulturmødet hvor Marianne Jelved, Christian Stadil, Jørgen Leth, Pablo Llambías, Sørine Gotfredsen og Knud Romer, samt mange flere sidder klar til at tage debatten om kunstens og kulturens udfordringer op med de fremmødte.

Stort samfundspotentiale i kulturen

Når Morsø Kommune og Region Nordjylland sammen har taget initiativ til Kulturmødet, skyldes det, at man politisk ønsker at tage ansvar for at få adresseret disse vigtige spørgsmål.

”Vi har en fast tro på, at kulturen kan og bør spille en aktiv rolle i udviklingen af vores samfund. Naturligvis åndeligt og intellektuelt, men også når det kommer til at skabe konkret vækst. Inden for selve kulturområdet, inden for turismen og inden for de kreative erhverv. Men også uden for de kredse, vi typisk forventer at møde kunsten og kulturen i”, siger Ulla Astman, Regionsrådsformand i Region Nordjylland.

”Det er tid til, at vi for alvor får indfriet det store potentiale, som ligger i kulturen. Vi skal turde være nysgerrige, stille de kritiske spørgsmål, komme med de frække løsninger, og ikke mindst skal vi turde at sætte kulturen på dagsordnen, som en af de vigtigste sammenholdskræfter og udviklings- og vækstmotor i det danske samfund”, tilføjer Lauge Larsen, borgmester i Morsø Kommune.

Find mere info om Kulturmødet på www.kulturmoedet.dk, hvor programmet også opdateres løbende.

Kontakt:

  • Lauge Larsen, borgmester i Morsø Kommune, lauge.larsen@morsoe.dk, mobil: 21 70 82 32
  • Ulla Astman, Regionsrådsformand i Region Nordjylland, ullaa@rn.dk, mobil: 30 23 64 54
  • Niels Otto Degn, chefkonsulent i Morsø Kommune, niels.o.degn@morsoe.dk, mobil: 40 44 02 44
  • Claus Svenstrup, specialkonsulent i Region Nordjylland, c.svenstrup@rn.dk, mobil: 40 84 54 73
  • Evanthore Vestergaard, Kulturmødets projektledelse, evanthore@gmail.com, mobil 21 66 98 77

Foto

Pressefotos og logo kan hentes på http://www.kulturmoedet.dk/presse.aspx

FAKTA OM KULTURMØDET PÅ MORS DEN 22. til 24. AUGUST

Kulturmødet udvikles i et samarbejde mellem Morsø Kommune, Region Nordjylland og samtlige nordjyske kommuner gennem Kulturaftale Nordjylland. Herudover støttes Kulturmødet af LAG Thy-Mors, Spar Nord Fonden samt en lang række personer inden for dansk erhverv, kultur, kunst og politik.

Kulturmødet er også en lang række kulturelle tilbud og oplevelser inden for bl.a. billedkunst, scenekunst, litteratur og musik m.m. Se det opdaterede program med over 100 arrangementer på www.kulturmoedet.dk.

Gratis deltagelse

Kulturmødets debatter og arrangementer er gratis og åbne for alle. Du behøver ikke at tilmelde dig på forhånd for at deltage i Kulturmødet, men hvis du gerne vil sikre dig adgang til de enkelte debatter på forhånd, kan du reservere billetter her: http://kulturmoedet.dk/reservation.aspx.

Debatterne foregår: Torsdag kl. 15-21, fredag kl.9-18 samt lørdag kl. 9-14.

VisitMors hjælper gerne med at bestille overnatning. Book selv på www.visitmors.dk eller kontakt mt@visitmors.dk, tlf. 97 72 04 88.

Middag fredag aften

Som afslutning på fredagens debatter - og som opvarmning til koncerten i musikteltet fredag aften - kan du deltage i en middag med buffet i Musikværket på festivalpladsen. Pris: 200 kr. inkl. gebyr. Der er mulighed for at købe drikkevarer.